Диви разкази

Николай Хайтов - Диви разкази

Николай Хайтов - Диви разкази

Автор: Николай Хайтов
Информация в GoodreadsДа
Налична в Моята библиотека: Някои разкази само
Оценка: 5/5

Много силна творба, за която съжалявам, че не бях чел досега.

Във всеки един от разказите, чрез извисени или низки постъпки на героите си, Хайтов те провокира да се замислиш как ти би постъпил на мястото им.

Една от най-силните характеристики на книгата е, че показва силата на човешкия дух и вътрешната непоклатима вяра на героите в изконните човешки ценности, въпреки обстоятелствата, в които са поставени. Такива книги напоследък рядко излизат, а са толкова важни за развитието ни като личности…

Едно от нещата, които ми хареса, е че авторът не дава собственото си мнение за това какво е добро и лошо, а те оставя сам да решиш.

Друго, което ме впечатли в разказите, чието действие се развива след Освобождението/Съединението и индустриализацията е борбата на хората със себе си, в стремежа си да запазят разбирането си за света, което са имали и в същото време необходимостта да се адаптират към новият обществен строй, чийто ценности са различни от основните човешки такива, като честност, доброта, справедливост и т.н., а именно егоизъм, пресметливост, печалбарство на гърба на народа и т.н.

Според мен, редакторите са можели да ни спестят “Думи за Николай Хайтов”, написани в стил “Литературни анализи за 9-ти клас, с елементи на разсъждение” в последните 30-35 страници от книгата. Разказите са превъзходно написани, така че няма нужда някой да ни ги тълкува…

Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван